Veelgestelde Vragen

Steeds meer imkers kopen een raszuivere koningin om daarvan eigen koninginnen na te telen.
Maar ook ervaard men dat het omwisselen van koninginnen in bestaande volken niet altijd goed gaat.
Men moet dus een methode toepassen die enige zekerheid geeft.

Slechte methode

Men moet niet proberen een jonge koningin, gekocht of zelf geteeld, tussen april en augustus vanuit een bevruchtingskastje of met een verzendkooitje, in een volwaardig volk om te wisselen. Is daar een koningin in volle legcapaciteit aanwezig dan wordt een jonge koningin meestal niet geaksepteerd en afgestoten.

Vaak toegepast maar twijvelachtig

Net zo riskant, als direct omwisselen dus de oude koningin er uit en direct een nieuwe bevruchte koningin erin, is het invoeren in een negen dagen moerloos volk.
Nadat de redcellen uitgebroken zijn en geen open broed meer aanwezig is , blijft de bijen niets anders over dan de koningin te aksepteren. Doch dikwijls wordt ze net zolang geduld tot het eerste nieuwe broed aanwezig is , waaruit dan nieuwe zwermcellen ontstaan. De oorzaak kan zijn dat ze eerder een onbevredige koningin hadden en reeds afzonderlijke omwisselcellen hebben gehad die de volksharmonie gestoord hebben.

In een kunstzwerm gaat het zeker.

De zekerste methode, of het nou gaat om bevruchte of onbevruchte koninginnen, is het maken van een kunstzwerm.
Men veegt jonge bijen, van minstens 6 beter 8 of 10 ramen, van ramen met broed zonder koningin (rooster gebruiken) in een kast met kunstraat.Het mogen ook jonge bijen van verschillende volken zijn.
In een verzendkooitje wordt een koningin zonder begleidende bijen vooraf of na het vullen in de kast tussen de raten gehangen.
De kast wordt gesloten en op een donkere koele plaats (15 tot20°) weggezet en gevoerd met suikerwater 1:1.
Na één maar tenhoogste drie dagen wordt de kast laat in de avond of s’morgensvroeg op zijn nieuwe plaats gezet en het vlieggat geopend. De koningin en de bijen hebben dan de gelegenheid gehad een harmonische eenheid te worden en gezond te starten op onbewerkt raat. Het voeren met suikerwater bevordert het uitbouwen van de kunstraat en wekt de broeddrift op.

In een aflegger gaat het ook.

Onbevruchte en daardoor misschien niet zo dure koninginnen van telers laten zich ook in afleggers of kleinere kastjes invoeren.
Om het risico zo klein mogelijk te maken doet men het volgende;

  • Aflegger maken 7 tot 9 dagen voor het invoeren. Gebruik 3 tot 5 overwegend verzegelde broedramen en de daarop zittende bijen.
  • Aflegger op een andere plaats zetten.
  • Op de dag van invoeren van een koningin alle redcellen wegbreken en de koningin in een kooitje afgesloten met suikerdeeg, en zonder
    begeleidende bijen tussen de ramen hangen.

Zo komt de koningin in een volk, die overwegend jonge bijen bezit. De jonge bijen zullen ook een onbevruchte koningin aannemen.

De verzenddatum moet men met de teler afspreken. Lukt dat niet, om wat voor redenen ook, dan kan men de aflegger op het oude volk plaatsen met daartussen een koninginne rooster.

Wanneer de koningin komt kan men de ramen in een eigen kast hangen met de koningin in een verzendkooitje afgesloten met voederdeeg en de kast op een eigen plaats zetten. Omdat het moergoede volk geen redcellen aanzet hoeven die ook niet weggehaald te worden en kan er ook geen ongewenste koningin uitlopen.
Zou de koningin voor het aflopen van de negen dagen komen dan moet men alle open broed uit de aflegger halen om het aannemen van de koningin te garanderen.

Resumé

Tussen April en Augustus geen jonge koninginnen in grote volken invoeren.
Invoeren in Maart of april geeft meestal geen problemen.
De koninginnen eind september of begin oktober invoeren.
Waardevolle koninginnen invoeren in een kunstzwerm.

Wanneer men oude koninginnen wil vervangen wees er dan zeker van, dat er niet reeds een jonge koningin in de kast aanwezig is.
Twee koninginnen in een volk komt vaker voor dan men denkt. Als de koningin in een kunstzwerm is ingevoerd minstens een week wachten voor men controleert.