Buckfast Honing Verkoop

Hoogelandsterhoning

Per 1 januari 2014 gaan wij onze honing verkopen onder de naam ‘Hoogelandsterhoning’. Er wordt op dit moment hard gewerkt aan het gereedmaken van een honing-slingerruimte. Deze ruimte wordt alleen gebruikt voor de honing. Onze honing wordt verkocht in 500 grams potten en 250 grams potten. Er wordt geleverd aan winkels of wederverkopers en aan bedrijven die een uniek Gronings product aan hun relaties willen geven. Bestellen kan via onze CONTACT pagina.

De bijenvolken van het Teelstation Ameland staan op plekken waar de bijen volop stuifmeel en nectar kunnen verzamelen. Wij reizen met onze bijen naar die plekken waar de bijen een overvloed aan voedsel verzamelen. Het stuifmeel en de nectar wordt gebruikt door de bijen als voedsel voor de nieuwe generaties bijen. De honing die overblijft in de volken oogsten en verwerken we tot onze Hoogelandsterhoning.

Het honingjaar

Het bijenseizoen begint voor de bijen met het bezoeken van de voorjaarsbloeiers zoals krokussen en de wilgen. Vrij snel daarna gaan we met de volken naar fruitboomgaarden en daar staan behalve de kersen en appels ook de eerste paardenbloemen in bloei. Van deze bloemen halen de bijen hun eerste grotere hoeveelheden stuifmeel, dat de basis vormt voor een gezond en vitaal bijenvolk. Direct na het bezoek aan het fruit worden de koolzaadvelden bezocht. Dat is meestal van half april tot midden mei. De bijenvolken bij de koolzaadvelden groeien geweldig en verzamelen overvloedig honing. De vele voorjaarsbloemen zijn eind mei uitgebloeid, langzaam beginnen dan de zomerbloemen zich te ontwikkelen. Als eerste zomerdracht em gaan de volken op bezoek bij de acacia’s. Dat zijn bomen die met grote witte trossen bloemen bloeien. Na de acacia’s worden de volken in kleine groepjes in de buurt van de dorpen in Groningen geplaatst. Voor de bijen is bij de dorpen altijd wel wat te vinden in alle tuinen en vaak staan er grote oude lindenbomen. De lindenhoning is in onze omgeving meestal de laatste honing die in het jaar wordt verzameld.

Verwerking van de honing

De honing wordt door de bijen opgeslagen in raten in de bijenkast. De raten worden door de medewerkers van het Teeltstation Ameland uit de kast gehaald en naar het slingerlokaal gebracht. Het slingerlokaal is een ruimte die optimaal is ingericht voor de verwerking van honing. Als eerste wordt van een partij honing het vochtgehalte bepaald. Alleen als het vochtgehalte laag genoeg is wordt de honing verwerkt. De verwerking start met het ontzegelen van de raten. Na het ontzegelen worden de raten in de honingslinger geplaatst. In de honingslinger wordt de honing uit de raten gecentrifugeerd. Vanuit de slinger loopt de honing in een voorraadvat, waar de honing wordt geënt. Door het enten kristalliseert de honing snel. De snelle kristallisatie heeft tot gevolg dat er alleen veel kleine kristallen in de honing ontstaan en er geen tijd is voor het uitgroeien tot grote korrels. Daardoor blijft de honing smeuïg en goed verwerkbaar.

Tijdens het gehele proces wordt de honing niet verhit om alle eigenschappen van de honing zo goed mogelijk te behouden.

Verpakken

Nadat de honing fijn gekristalliseerd is maar nog net vloeibaar wordt deze van het voorraadvat overgebracht naar onze verpakkingen.